DSCF1801.JPG

emotionele eerste hulp (EEH)

Emotionele eerste hulp (EEH) is een lichaamsgerichte therapiemethode die wordt gebruikt om de fysieke en psychische ontwikkeling van de baby te bevorderen. EEH ondersteunt preventief de hechtingsprocessen tussen de ouders en het kind.

De wortels van deze methode liggen in de lichaamsgerichte psychotherapie volgens de wetenschappelijke inzichten van de moderne hersen- en psychotherapie. Op basis hiervan is de emotionele eerste hulp in zijn huidige vorm door de Duitse Psycholoog en Lichaamspsychotherapeut Thomas Harms ontwikkeld.

Het primaire doel van de emotionele eerste hulp is het ondersteunen en behouden van de emotionele band tussen ouder en kind direct vanaf het begin om zo spanningen te voorkomen. Staat de relatie tussen ouder en kind onder druk dan kan EEH regulerend en stabiliserend werken, ouders begeleiden en baby's of peuters in een emotionele crisis ondersteunen.

Volgens EEH kan een fijngevoelige, liefdevolle dialoog tussen de volwassene en hun baby alleen functioneren op basis van een ontspannen lichaam. EEH maakt daarbij gebruik van verschillende lichaamstherapie vormen zoals hechtingsbevorderende (baby)-massage, oefeningen om lichaamsspanningen te verlagen en ontspannende ademhalingstechnieken.